Již druhou sezonu vede trenér KAREL VRABEC ligový tým FTZS Liberec. I napodruhé se s ním probojoval do play-off, byť předsezonním cílem bylo místo šesté, tedy zisk lepší výchozí pozice pro vyřazovací boje. Jak on hodnotí již uplynulý ročník 022/023 a co očekává od sezony nadcházející? Delší rozhovor s ním připravil pro fanoušky klubový PR manažer Kuba Dlask.

 

  • Karle máš za sebou druhou sezónu v roli trenéra, cítil ses už na lavičce jistější? Zvykl sis na trenérské řemeslo? Přeci jen je to pro Tebe stále nová role u týmu, než-li v minulosti.
“Řekl bych, že ano. Jsem o rok jistější (smích). V některých věcech víc, v některých věcech se pořád učím. Být trenérem mě neskutečně baví a jsem za tuto možnost vděčný. Občas mě stejně popadají hráčské choutky.”

 

  • Jak hodnotíš 7. místo s odstupem času ? 
“S odstupem času hodnotím sedmé místo jako dobré, vzhledem k tomu, jak se situace vyvíjela v průběhu sezóny. Dá se říct, že v jednu chvíli jsme hráli o záchranu a nakonec jsme uhráli 7. příčku a zahráli si play-off.”

 

  • Jaká byla nálada v týmu při sérii 9 zápasů bez výhry? Bylo důležité pracovat s psychikou hráčů ? (5 remíz a 4 prohry)
“Byla to dlouhá černá série, která nám oddalovala náš cíl skončit do 6. místa a kvůli ní jsme se blížili k sestupovým příčkám. Zažil jsem takové série pouze jako hráč, takže jsem chtěl zúročit své hráčské zkušenosti a vyhnout se chybám, které dělali trenéři v mé hráčské kariéře. Základem bylo pořád v týmu držet dobrou náladu a pozitivní nastavení. Hledal jsem chyby ve všem, co jsem dělal a přemýšlel, co změnit a co pro tým ještě udělat. S psychikou hráčů jsem moc pracovat nemusel, protože máme dost zkušené hráče a hlavně super partu, která pořád drží při sobě. V těchto těžkých týdnech se tým ještě více semkl a společně se nám to podařilo zlomit. Je to pro mě čest a hrdost stát na lavičce takového týmu a klubu.”

 

  • Jaké další momenty z uplynulé sezóny bys vypíchnul ? 
“Tak nejvíce mi utkvěl v hlavě zápas na Spartě a pak domácí zápas s Helasem, kdy nám chyběl kousíček, abychom zápas otočili v posledních sekundách zápasu.”

 

  • Co si z letošního ročníku odnášíš, na čem je potřeba dále pracovat ? 
“Myslím si, že nás nejvíce trápilo zakončení a neproměňování šancí. Dostali jsme také více gólů než minulou sezónu, takže tomu bychom se v příštím ročníku chtěli vyvarovat. Na těchto nedostatcích musíme zapracovat, abychom mohli bojovat o naše vytoužené 6. místo.”

 

  • Sledoval jsi zápasy B-týmu ? Jak hodnotíš jeho působení v 2. Futsal lize ? 
“Bohužel jsem viděl jen pár zápasů. Myslím si, že 6. místo se ztrátou 2 bodů na 4. místo je v první sezóně ve druhé lize dobrý výsledek. Musíme to vnímat i tak, že si to kluci odehráli sami, dá se říct, že skoro bez podpory A-týmu, protože k doplňování docházelo jen v minimálním počtu případů.”

 

  • Jsou v béčku hráči s potenciálem pro první ligu ?
“Pár hráčů za Áčko už naskočilo, ale musím říct, že spíš nám pomohli doplnit kádr, když jsme se potýkali s marodkou. Určitě ale nezklamali a chci jim poděkovat, za to jak do toho naskočili. Ano, myslím si, že někteří hráči mají potenciál, ale musí nasbírat více zkušeností a vyhrát se ještě ve druhé lize.”

 

  • Jak se Ti osobně pracuje s mladými hráči ?
“ Vidíme v nich naší budoucnost. Snažíme se je pravidelně začleňovat do týmu, chodí s námi na tréninky a poté hrají za B-tým. Musím říct, že vždy do týmu zapadnou, díky skvěle fungující kabině a přínosu starších hráčů. Junioři obhájili titul, takže si kluci svou šanci určitě zaslouží. Mohu prozradit, že s některými členy juniorského týmu počítáme, že se v létě připojí k A-týmu.”

 

  • Chtěl bys závěrem něco vzkázat našim fanouškům ?
“Nejprve bych chtěl určitě všem poděkovat, a to i těm, kteří přišli třeba jen na jeden zápas. V závěru sezóny měly všechny domácí zápasy skvělou atmosféru, která nás hnala za dobrými výkony. No a na závěr bych je jen rád pozval, aby chodili do haly i v příští sezóně a pomohli nám vytvořit nepříjemné prostředí pro všechny naše soupeře.”

 

tým F T Z S L

 

ZPĚT