Připravili jsme si pro Vás rozsáhlejší rozhovor s trenérem kategorie U17 ALEŠEM BENEKEM, kde se dozvíte, jak právě on hodnotí uplynulou sezonu, co očekává od té nadcházející a mnohem více:

 

1) Aleši, jak jako trenér U17 hodnotíš první sezonu Juniorů v nejvyšší dorostenecké soutěži?

Určitě to hodnotím velice kladně a pozitivně. Ze začátku jsem nevěděl co od toho čekat a jakou bude mít soutěž úroveň. Systém celé soutěže je ale dobře vymyšlený. Hlavně vzhledem k tomu, že většina naších hráčů hraje své velké fotbaly, tak je ideální, že je soutěž odehraná během zimní přestávky. Umístili jsme se jako nováčci soutěže v první polovině tabulky, a proto převládá v celém klubu spokojenost. Kvalita některých utkání byla velmi vysoká a jsem rád, že jsme v soutěži hráli důstojnou roli. Všechny utkáni byly vyrovnané a věřím, že jsme měli i na TOP3. Trénovali jsme futsal od října 1x týdně a podařilo se nám vždy sejít v hojném počtu. Moc mě těší, že je v Liberci o futsal zájem a nový členové přibývají.

2) Jaké utkání se týmu povedlo z Tvého pohledu nejvíce a jaké naopak nejméně ?

Z naší strany jediné nepovedené utkání asi z Vysokým Mýtem. Kdy jsme o poločase prohrávali 3:0. Z kluků jsem cítil podcenění a laxnost. To bylo jedinkrát, co jsem musel trochu při timeoutu zvýšit hlas. Nakonec utkání skončilo 4:4 díky dobře zahrané power-play. Ostatní utkání jsme vždy odmakali a kluky jsem po celou sezónu většinou chválil. Těch povedených utkání je více. V Jeseníku to byl krásný zápas z obou stran, utkání jsme zlomili dvěma góly až v závěru a vyhráli 3:5. V Chrudimi se nám zase povedla naprosto skvěle druhá polovina utkání. O přestávce byl vyrovnaný stav 3:3. Ve druhém poločase jsme soupeře vysoko napadali a nakonec zaslouženě vyhráli 3:7. S Plzní to byla jízda od začátku do konce. Bylo na nás vidět, že chceme vyhrát. Baví nás futsal a to je pro trenéra vždy odměna. Umocněno to bylo i soupeřem, protože Plzeň považuji za futsalem otřískané mužstvo, které dlouhodobě dělá mládež velmi dobře. Bylo pěkné se rozloučit se sezónou vítězstvím.

3) Pokud bys někoho měl vyzdvihnout individuálně. Vyber 3 hráče, kteří Tě svými výkony zaujali nejvíce. Případně zdůvodni.

Konkrétní jména ze mě nedostanete. Chtěl bych spíše vyzdvihnout celý tým, než každého jednotlivce zvlášť. Od léta kdy jsme věděli, že budeme muset vytvořit dva týmy pro juniorskou soutěž je za námi kus práce. Tvořilo se to v běhu a myslím, že se nám to vše podařilo. Každého hráče, který si zvolil futsal jako buď doplněk ke svému fotbalu, nebo s futsalem začíná si vážím. Většinu kluků znám z působení ve Slovanu Liberec. Tým má tvář a hráče to baví. Pokud takto budou pokračovat a třeba jim nevyjde velká kariéra fotbalová. Určitě mají šanci se prosadit a udělat velkou kariéru ve futsale.

4) V dalším ročníku budou mít naše týmy téměř stejné složení, jelikož kluci hráli převážně proti o rok starším. Chystáš nějaké změny, co se týče složení týmu?

Myslím si, že na tuto otázku je brzy. Změny a inovace určitě nějaké plánujeme. Nyní nás, ale teprve bude čekat bilancování a hodnocení první sezóny. Hráčů máme nyní dost a hlásí se další. Což je super. Určitě chceme nadále spolupracovat se Slovanem Liberec. Ulehčuje to i fakt ten, že v dorostenecké kategorie trénuji a se všemi trenéry a hráči jsem v denním kontaktu. Následně se budeme připravovat na sezónu další. Jak jsem psal výše, tak kádr U17 je nově vytvořený tým. Je tvořen převážně s hráčů ročníku 2001 a 2002. Každý zápas byl lepší a lepší. Kluci se futsal učí. Snažili jsme je učit absolutní základy futsalu a nepouštět se do složitých šablon a signálů. Náš futsal byl založený na jednoduchých principech. V útočné fázi improvizace a kreativita jednotlivců, po ztrátě míče naopak co nejrychlejší přepnutí do obrany a dostat se v co největším počtu pod míč. Soupeře jsme dokázali dostávat pod tlak napadáním, agresivitou a podstupování osobních soubojů. Celkově jsem spokojený jak vše probíhalo a ty tři měsíce jsem si užil.

5) Sezona mladíků je sama o sobě velice krátká. Jaký bude program Juniorů do začátku té další?

Takto krátká sezóna mi naprosto vyhovuje. Nedokáži si představit, jak by to šlo časově skloubit s trenéřinou velkého fotbalu a dalšími činnostmi. To určitě mluvím i za hráče. I tak toho měli dost přes zimní přípravu, která od ledna probíhá. Organizačně to bylo mnohdy náročné. Stále je prioritní v Liberci fotbal a futsal bereme jako zpestření a dobrovolnou činnost. Termínově jsme se snažili mít vše tak, aby futsal nikdy nebyl před velkým fotbalem a co nejméně se nám to křížilo. Pokud už k nějaké termínové kolizi došlo, tak máme tak širokou základnu členů, že jsme vždy k zápasu odcestovali a důstojně Liberec reprezentovali. Za to velký díky všem za spolupráci. Program bude pokračovat i nadále jedním dobrovolným tréninkem v týdnu, kde budeme spíše zlepšovat herní činnosti jednotlivců, techniku a zjednodušeně řečeno si prostě vždy i zahrajeme ,,na dvě´´. Při těchto trénincích bude prostor i k začleňování, zkoušení nových hráčů a posilování týmu do další sezóny.

6) A poslední otázka na závěr. S jakým cílem půjdeš jako trenér do dalšího ročníku ligy?

Byl bych rád, kdyby se podařilo dopřát juniorům o trénink více a trénovat 2x týdně. Zapracovat na jednotlivých činnostech ve futsale a zaměřit se více na taktiku. Chtěl bych docílit toho, že FTZS bude klub, který není jen kroužek, do kterého vezmeme každého, ale klub za který hráči chtějí hrát sami, prokáží se kvalitou, charakterem, disciplínou a chtějí se zlepšovat. Chci vytvořit jednotnou koncepci, která bude přirozeně propojena se Slovanem Liberec a následně s našim A-týmem, který věřím, že bude v 1. lize i další roky. V tom vidím jasnou budoucnost. Provázanost futsalu a fotbalu se mi libí. Pokud jsou jasně nastavené pravidla. Na další ročník se určitě pečlivě připravíme a pokusíme se poprat o ty nejpřednější příčky.

 

Děkujeme za podporu !

tým F T Z S L

 

ZPĚT